Spansk vannhund
En lojal arbeidshund
Vi startet oppdrett av Spansk vannhund i 2014. Tispen Electra del Corazoncito er oppdrettets stamtispe. Hun ga mange vakre og ikke minst sunne og friske valper som vi ennå har glede av å ha i livene våre.
Spansk vannhund er en spesiell rase. Den har sin opprinnelse i Spania, her ble hundene brukt til gjeting, vokting og vannarbeid. Dens arbeidsvillige vesen gjør at den kanskje ikke passer for alle, men for en aktiv og treningsglad eier eller familie vil rasen være midt i blinken.
Den røytefrie pelsen har tette krøller som ikke bør børstes. Etter hvert som pelsen vokser blir den sammenfiltret og - med litt hjelp - danner cords. Det vanligste er å klippe ned pelsen 1-2 ganger i året.
Vannhunden har som andre vannhunder svømmehud mellom tærne. De er dyktige svømmere, og kan dykke ned til 6 meters dyp.
Spansk vannhund er ikke en retriever. Den elsker ikke alle og er ikke nødvendigvis glad i fremmede mennesker. Tidlig sosialisering i et rolig tempo er viktig for å få en stødig og trygg vannhund. Det finnes individuelle forskjeller, men de fleste Spanjoler vil være reservert (ikke redd!) ovenfor fremmede. Vi avler aldri på hunder som viser tegn til aggressivitet eller redsel.
Helsemessig er rasen godt stilt. Det finnes få rasebetingede sykdommer. I en undersøkelse gjort av Spansk vannhund klubb Norge i samarbeid med Frode Lingås (2017) svarer 95,7% at de syns deres hund har meget god eller god helse. De vanligste dødsårsakene (ifølge Finsk kennelklubb) er kreft og alderdom. Rasen har (ifølge Finsk kennelklubb) en gjennomsnittlig levealder på 9 år og 9 måneder.
Vurderer du å skaffe en Spansk vannhund bør du tenke på følgende:
- Har du tid til å sosialisere valpen din? Spansk vannhund krever godt tilrettelagt sosialisering for å bli en trygg og stødig hund.
- Er du interessert i å drive med en form for hundesport? Vannhunden trenger en jobb, den er ikke laget for late dager på sofaen!
- Spansk vannhund lever lenge, 10-15 år er ikke uvanlig.
- Pelsen krever litt arbeid, du må enten lære deg å klippe den selv eller betale en hundefrisør et par ganger i året for jobben.